Frei Tamás: A megmentő

A múlt héten elolvastam Frei Tamástól A megmentőt. A bankárból kiindulva semmilyen fenntartásom nem volt a könyvvel kapcsolatban. Egyszerűen tudtam, vártam, hogy izgalmas és lebilincselő lesz.
Bár tanácsolták nekem, hogy először A megmentőt „faljam” fel, de én a saját fejem után mentem. Való igaz, hogy a főhőst, Andrét és Adriennt is jobban át tudjuk látni, ha nem A bankárral kezdünk.

A mostani könyv is fantasztikus volt, feszült jelenetekkel tűzdelve. Az orosz világba kalandozhattunk el. Az orosz „fekete játékba” nyerhettünk egy pici betekintést.
Sajnos, mint mindig a pénz dominál, jelen esetben Oroszországot nézve a kőolaj és gáz. A mű szépen szemlélteti, megérteti velünk a piacot. Az oroszoknak egyáltalán nem érdeke, hogy ne tőlük függjön Európa, monopolhelyzetben szeretnének lenni, hiszen akkor tudnák diktálni az árakat is. Így természetes, hogy nem nézik jó szemmel, ha tárgyalásokba kezdenek az európaiak a közel-keletiekkel. A helyzet annyira elfajult is lehet, hogy a kormányok titkos megrendeléseket adnak le a maffiának „eltakarítóknak”, kiket kéne csendben eltüntetni.
Előfordulhat, hogy egy személy helyett egy egész környéket kéne a Földdel egyenlővé tenni. Itt bejön egy érdekes kérdés: valóban léteznek –e táska atombombák? Valóban kifejlesztette –e a Szovjet Unió ezt a veszélyes fegyvert, majd pedig elrejtette a világ számos pontján? A regény szerint Budapesten volt egy ilyen titkos táska, amivel bosszúból az oroszok robbantást terveztek Magyarországon.

Valóban volt – e tervezett merénylet, vagy csak az író fantáziájában történt mindez? Az ilyen valós, nem valós dolgok miatt tetszik különösen a mű. Frei Tamás felvázol elénk egy teóriát, amit vagy elhiszünk, vagy nem. Ránk van bízva a döntés, de az alapfelvetés mindenképpen hihető.

A regényben Ausztriáról is szó esik. Ugye számunkra ők a bezzeg ország. Ám valóban nem is olyan szentek, ők is a pénz nézik. A könyv állítása szerint orosz gazdagok élnek csendben a „szomszédunkban”, vásárolnak kastélyokat, építenek üzleteket. A nyugati sógor állam oroszbarát, s nem veri k nagy dobra, nem híresztelik, hogy kik és merre laknak, mennyi vagyonnal rendelkeznek. Magyarul a rendszerváltás után az osztrákok boldogan engedték be magukhoz az áramló orosz pénz, azzal sem törődve, hogy honnan van és mennyire tiszta. Erre mi személy szerint fújolnánk, de amiről nem tudunk, nem fáj.

Miért ajánlanám nektek a könyvet?
Kalandos, mozgatja a fantáziánkat, betekinthetünk egy olyan világba, ahova soha nem akarnánk tartozni, de a létezéséről sem szeretnénk tudomást venni. A történet által részt vehetünk politikai tárgyalásokon, titkos bevetéseken. Látogatást tehetünk a gazdag orosz emberek házában is, s még folytathatnám a sort.
 A főhős, André pedig elképesztő, néha véletlen helyzetekbe is keveredik. Magyarként a francia légióban, ám még is ő menti meg országunkat a műven, miközben a szerelme biztonságán, menekítésén is dolgozik.

11/10-s értékelést adnék a könyvnek.

Reklámok

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s