Gasztronómiai élvezetek otthon

Anyukámról tudni kell, hogy nem csak nagyon kedves ember, de eszméletlen jó szakács is. Gondolom az évek, a sok-sok gyakorlás tette őt mesterré. Nem csak főzni, de sütni is kiválóan tud. A tesóm azzal szokta piszkálni őt, hogy mikor nyit már egy cukrászdát. 🙂

El lehet tehát képzelni, milyen gasztronómiai élvezetekben volt nekem részem az otthoni szabadságom alatt. Konkrétan december 24-től 26-ig folyamatosan ettem, de pukkadásig ám. Tuti, hogy sikerült pár kilót felszednem, mert a mozgás nélküli étkezéssel teli napok ezt eredményezik.

Hús gombás krumpliágyon
Hús gombás krumpliágyon

Most pedig nézzük, mik is voltak otthon az étlapon.
– Halászlé: nem a kedvencem, mert figyelni kell a szálkákkal, de egyszer egy évben jól esik
 Túrós gombóc: minden héten tudnék belőle fogyasztani. A variáció pedig végtelen, finom a csokis belsejű is, de az epreset is próbáljuk ki feltétlen. Külön ínyencség számomra, hiszen Angliában nem tudok ilyen enni.
– Rántott hal: a karácsonyi menü elengedhetetlen része a halétek. Főleg puha rizzsel és tartásmártással a legfinomabb
– Gyümölcsleves: egyszerűen isteni, és nagyon szeretem. Jöhet bármilyen gyümölcs bele, lehet pudingporos/tejfölös habarással is készíteni. Végezetül pedig egy kis tejszínhabbal megbolondítani.
– Töltött káposzta: ritkaság! Angliában végképp nem tudsz az otthonihoz hasonlót enni. Nehéz beszerezni a káposztát, és a darált sertéshús sem népszerű, a tejföl íze pedig egy kicsit különbözik az otthonitól.
– Borsófőzelék oldalassal: az oldalas egy rettentően finom hús, hiányozni fog.
Székelykáposzta: nem szeretem, de ahogy anyu csinálja úgy igazán finom
Borsóleves: bármikor! Egészséges és finom
– Hús tepsiben gombás krumplis ágyon: az egyik legistenibb étel valamennyi közül. Laktató és íz parádét okoz a szájban
– Rántott hús zöldség salátával: nem tudom megérteni, hogy angolok miért nem klopfolnak, és miért nem paníroznak…nem tudják, milyen finomságot hagynak ki.

A pannonhalmi kirándulásomon az ebéd zellerkrémlevesből, borjúszeletből, rántott csülökből állt, amihez valamilyen különleges köret járt. A desszert pedig lekváros derelye volt. Hű, jó kis evés volt az is.

Éttermi élvezet

Éttermi élvezet

A teljesség igénye nélkül soroltam fel itt az ételeket. Első ránézésre azonban rögtön látjuk, hogy milyen változatosan és sokszínűen táplálkoztam otthon.

Hiányozni fognak anyu főztjei nagyon!

Advertisements

Gasztronómiai élvezetek otthon” bejegyzéshez ozzászólás

  1. hajdulaszlo szerint:

    Halászlevet is meg lehet csinálni szálkamentesre. Csak annyi időt kell rászánni, mint bármely más ételre.
    Angolok paníroznak, emlékeim szerint, csak nem a mi liszt tojás morzsa kombónkba. Sertéshús klopfolása akkor terjedt el, amikor a rossz, nem sütésre való húst próbálták itthon megsütni A jó húst nem kell klopfolni (kivéve a borjút, de ez se a klopfolástól legyen nagy)

  2. djarimirri szerint:

    hát bizony bizony, ezt a sok finomságot olvasva az angolok tényleg nem tudják, mi a jó 🙂 igaz, én még nem ettem angol karácsonyi menüt, csak hallottam róla, de nem nyerte el a tetszésem. Kíváncsi vagyok, ők mit szólnának egy ennyi finomságból álló magyar karácsonyi menühöz 😉 van egy olyan érzésem, hogy nem nagyon vágyódnának utána a sajátjukra 🙂

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s