Látogatás a pannonhalmi Bencés Apátságban

Apukám nagyon kedvesen felajánlotta, hogy elvisz valamerre kirándulni a hét folyamán. A helyszínről én dönthettem. Már nyáron is volt lehetőségem hasonló programon részt venni, akkor a szentendrei Skanzenbe vágytam, most pedig Pannonhalmán a Bencés Apátságot kerestük fel.

Pannonhalmi Apátság látképPár szóban most próbálok visszaemlékezni az idegenvezető szavaira.
Az apátságot már több mint ezer éve alapították, mikor az első bencés szerzetesek megérkeztek az országba. A híres jubileumi évre 1996-ban került sor, mikor a történelem folyamán először egy pápa, II. János Pál pápá is látogatást tett Pannonhalmán. Emléktábla mutatja a templomban, hol imádkozott a közösségért.
A Bencés apátságot nagyon szép, rendben tartott épületegyüttes alakítja, ahol egy bentlakásos középiskola is működik. A két legnagyobb látványosság a templom illetve a könyvtár.
A felújított templomot nem rég adták át, teljesen új belsőt kapott. A belső tér úgy lett kialakítva, hogy az egyszerűsége mellett ámulatba ejtő is legyen. Négy szintből áll. A 0. szinten találhatjuk a keresztelő kádat és néhány igazán sima, diófából készült széket. Az egyházba való belépést szimbolizálja ez, hogy a keresztséggel egy közösség tagjává válunk. Az 1 szint, ahol a padok vannak, a látogatóknak, hívőknek, akik a szentmisére jönnek el a templomba. A 2. szint, ahol a szerzetesek foglalnak helyet istentiszteletek alkalmával, ahol a misét is bemutatják. A 3. szint pedig, ahol az oltáriszentséget őrzik. A négyszintes megoldás nagyon egyedi és különleges. Istenhez való utunkat mutatja be.  Érdekességképpen: a templom egyik mellékajtója 800 éves, ami így igencsak értékes a jelenkorunkban.

A könyvtár lenyűgöző. Az ország legnagyobb magánkézben lévő könyvgyűjteményét találhatjuk itt. Több szintes az épület, de mi csak földszintbe nyerhettünk bepillantást. Oszlopokkal szegélyezett polcok, szobrok találhatóak itt. Van egy pici kupolája is, ahol kis retesz ablakokkal tudják/tudták irányítani a napfényt a tükrökre. 200 évvel ezelőtt így oldották meg a világítást az olvasáshoz. A mennyezet festése pedig nagyon elegáns.

A II Világháborút sikerült bombázások nélkül megúsznia az épületeknek, mert kinevezték a helyet Vöröskereszt bázissá, s jól láthatóan felfestették a keresztet.
Az Apátságnak van egy misztikus és nyugalmas légköre. Engem a hely kisugárzása és látványosságai ámulatba ejtettek. Higgyétek el, érdemes ellátogatni Pannonhalmára!

Ha a kulturális programok után gasztronómiai élvezetekre éhezünk, szeretettel vár minket a Viator étterem, ami a parkolóház felett, a látogatóközpont mellett található. Finom ételekre, barátságos kiszolgálásra számíthat, az ide tévedő látogató. Az étlap választéka nagyon pikáns és különleges, az árak a jó középkategóriás árfekvésbe sorolhatóak. Például megkóstolhatjuk a szarvas pörköltet juhtúrós sztrapacskával, s még sok már finomság is meglelhető itt. Az ebédünk/vacsoránk mellé pedig helyi, apátsági borokat is kortyolhatunk vagy esetleg gyógynövény teát is ihatunk.

Csodás, történelmi hangulattal átitatott napot tudtam élvezni pénteken!
Köszönöm szépen apukámnak a lehetőséget, a kirándulást. 

Reklámok

Látogatás a pannonhalmi Bencés Apátságban” bejegyzéshez egy hozzászólás

TE MIT GONDOLSZ?!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s