Budapest Ausztrál szemmel

A minap egy pubban jártunk, ahol az asztalon egy újság szúrta ki a szemem. Az Australian Times lapot fedeztem fel, aminek a fejlécén egy ismerős helyre lettem figyelmes: Budapest. A legutóbbi számukban nálunk jártak, s az élményeikről számoltak be.
Engem nagyon érdekel, mit gondolnak külföldiek az országunkról, fővárosunkról, így elhoztam magammal az újságot. Most szeretnék akkor a cikkből idézni részleteket.

Budapest egy szerkesztetlen város, a Duna partján található és az egyik legcsodálatosabb város Európában. Kiemeli, hogy nálunk milyen szépek a fákkal két oldalról övezett utcák.
Budapest nem az a hely, amit mostanában „sminkeltek”, érti itt, hogy a háborúk nyomai még láthatóak az épületeken, az emberek életében is ott vannak sebek.
Manapság azonban a vibráló éjszakai élet keveredik a tökéletes nyugodt harmóniában.
Hol maradj a tartózkodásod alatt: Pest. Buda a várnegyed, a hegyes rész, ami a gazdagabb. Pest pedig a magyarok otthona.

Hogyan közlekedj: bicikli. Bicikli utak futnak a főutak mentén, a fő részei Pestnek könnyen elérhetőek.
Ha nem érzel elég energiát, használd a villamosokat.
Bárhogy is mozogsz azonban a városban, ne ülj taxiba az utcán. Nevetséges árat számláznak ki, hosszabb úton szállítanak és lehetséges, hogy átvernek több száz Euróra vagy több tízezer forintra.
Ha étteremben, bárban vagy, kérd a személyzetet, hogy hívjanak neked taxit. A pénztárcád meg fogja köszönni.

Hol igyál: Instant Bár. Egy labirintus hely, ahol a fél éjszakát a felfedezéssel fogod tölteni. A belső udvar felett egy óriás bagoly repül.
Budapesten van egy hóbort, hogy a korábbi elhagyatott épületekben alakítanak ki bárokat.

Hol pihenj: Széchenyi fürdő. Az egyik leggyönyörűbb fürdő. Más helyekkel ellentétben, itt nincs nemi elkülönítés, nem kell figyelned a napokat, mikor tudsz bemenni. Ez nem egy nudista fürdő, bár van több is belőlük Budapesten, ha a pucér emberek társaságára vágysz.
Széchenyire gondolj úgy, mint egy szuper, luxus úszómedencére kicsi gyerekek nélkül.
Forró szauna is megtalálható, ami után hideg fürdőt tudsz venni.

Hogyan csinálj más dolgokat: Látogasd meg a kórházat a sziklában, ami a földalatti hadsereg kórház a várnegyedben. Megér egy túrát, egy tapasztalatot, ami nem olyan, amit valaha is láttál.
A világháború alatt a kormány alakíttatta ki a titkos kórházat. A hidegháború alatt pedig nukleáris bunker volt.
Pár éve megnyitották a nagyközönségnek is. A viaszszobrok tucatjai hoznak életet a kiállításba.

Hol kulturálódj: Opera ház, ami határozottan megér egy látogatást. A legjobb, ha megnézel egy operát is, ami az egyik legjobb a világon, és jó áron lehet jegyet venni. Ha nem is mész el előadásra, de az épület keresd fel.

Mit ne tegyél: ne menjél el sztriptíz bárba. Csak egyszerűen ne. Ne kövess csinos hölgyeket sem, akik beinvitálnak. Elfogadott tény, hogy a férfi, akit becsalnak egy ilyen bárba, fondorlattal ráveszik, hogy vegyen italokat (több száz eurós összegek). Ha sztriptízre vágysz, látogass el Amszterdamba.

Mit egyél: bárány. A bárány isteni. Csak egyél bárányt egész nap, minden nap és boldog leszel. Persze ez csak akkor működik, ha szereted a bárány húst. A Gulyásról se feledkezz el. 
Mit igyál: vörös bor
Mit vigyél haza: paprika
Mire emlékezz: a kamerádra és kényelmes sétáló cipőkre a járdák miatt.
A cikkhez a következő képet voltak hozzátűzve: Lánchíd, Instant Bár, Mátyás templom, Széchenyi fürdő, Villamos, Sikló, piros paprika.

Egy dolgot sajnálattal vettem azonban észre, hiába írtak Budapestről, továbbra sincs fogalmuk sem, hol található a város.
A rossz minőségű képemen is jól látszik, hogy Franciaország-Belgium környékére bökték be a térképen…Budapest on the map címszóval!
Budapest helye az Ausztrálok szerint
Én nagyjából egyetértek a cikkel. Bár nem vagyok biztos abban, hogy a biciklizés Pesten olyan remek ötlet lenne, ismerve az otthoni néha egyáltalán nem toleráns sofőröket.
A vár kórházba meg tényleg én is el szeretnék látogatni, mert érdekel, s már többektől hallottam.
A legfurcsább számomra a nagy bárány imádat. Én otthon szerintem soha életemben nem ettem bárányt, nem vagyunk az a nagy bárányevő nemzet, vagy tévednék?

Szívesen veszem a ti véleményeteket!

Reklámok

Budapest Ausztrál szemmel” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. djarimirri szerint:

    bár ezt a cikket már régebben osztottad meg, most válaszolok rá, mert akkor nem jelentkeztem be, csak olvastam 🙂
    szóval tetszik, hogy ilyen pozitívan írnak Bp-ről az ausztrálok. Igaz, a cikkük néhány helyen tényleg nem fedi igazán a valóságot:O pl. a biciklizést tényleg nem ajánlanám én sem, ez szerintem inkább ausztrál elem a cikkben, nem pedig magyar; ahogy a bárányevés is, velünk ellentétben az ausztrálok nagy bárányevők. Úgyhogy a cikk címe találó, szó szerint ausztrál szemmel látják a magyar fővárost:D De egy valamit nem értek: úgy írtak róla, hogy itt jártak, nem? De akkor hogyhogy nem tudták betájolni a térképen?:O ez furcsa..

TE MIT GONDOLSZ?!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s