Halloween vs Mindenszentek

Halloween estéje van ma.
Ez így teljesen remek is itt, hiszen Angliában vagyok, egy olyan országban, ahol a keresztény vallás nem igen van. Itt minden szokás hasonló az amerikaiéval. Így semmi bajom nincs, hogy a temető helyett az emberek a pubokba mennek bulizni ez alkalomból.
Nem zavar, hogy a gyerekek beöltöznek minden féle francnak, csokit mennek gyűjteni az utcában.
A Halloween tulajdonképpen egy farsang náluk. Bármilyen ruhát felvehetsz, lehetsz hercegnő, kutya, macska, nem kell mindenkinek boszorkánynak és szellemnek lennie.
Nem bánt az sem, hogy pókhálósra dekorálják ki az emberek a házaikat, hogy a töklámpást kirakták a ház elé. Nem tud érdekelni, hogy a boltokat lefosztották, az édességeket felvásárolták. Angliában vagyok, s itt csinálják a saját ünnepeiket az emberek.

Ellenben kicsit böki a csőrömet, hogy a magyar fiatalok otthon a Halloweenról beszélnek. Mi egy keresztény alapokon nyugvó ország vagyunk, ahol most a Mindenszentek napját fogjuk ünnepelni, illetve halottainkra emlékezni.  Elismerem, hogy leghangolóbb a temetőbe kimenni és gyertyát gyújtani, de ez a mi országunk szokása!
Vélemény szerint azonban sokkal szebb a szeretett, ám sajnos már elvesztett ismerőseinkre és családtagjainkra gondolnunk, mint kiöltözni és bulizni. Sokkal meghittebb és család központibb együtt ellátogatni a nagymama sírjához, s elmondani egy hálaimát azért, amit élete során tett értünk.

Idén már a második Halloweenom lesz itt, s most szívesebben lennék otthon anyuékkal. Sokkal szívesebben csinálnék egy koszorút, és kimennék a temetőbe is velük.

Reklámok

Halloween vs Mindenszentek” bejegyzéshez ozzászólás

 1. nemethv szerint:

  Nem tudom, pontosabban nem értek egyet vele.
  Manapsag Mo-n a fiatalok nem keresztények, sot igazabol az ország is csak gumikeresztény, a vallásnak nagyon marginális jelentossege van mar a <40 alatti korosztalyokban, leginkabb a varosokban elhalt dolog.
  Sokan hamvasztanak, az egesz mindszentek dolog eltunt, es szerintem ez igy van helyesen. Aki akar emlekezni valakire, az az ev barmelyik napjaban megteheti, ehhez nem kell unnepnap (ezert is ruhellem a karacsonyt…)
  A mindszentek mar nem a 'mi orszagunk szokasa'. Mire a mostani idosebb korosztaly kihal, ki fog halni veluk a vallas jo resze is.

  • Hanna szerint:

   Őszintén, igazat is mondasz.
   de ha akad egy két ember, aki továbbviszi a dolgokat, azért kihalni csak nem fog 🙂
   A Karácsony pedig mindenkinél más :), ahhoz nem szólok semmit

  • hajdulaszlo szerint:

   Ez így butaság. A Mindenszentek napja nem eltűnt, hanem tiltott ünnnep lett a komenizmus alatt. Nem keverendő a halottak napjával. A nihilista liberális gondolkodásnak jól jön, hogy a két ünnep közel van, s össze lehet mosni. Magyarországon keresztények vagyunk többségében. nem attól lesz keresztény az ember, hogy nap mint nap templomba jár, imádkozik stb, hanem mindennapjait, családi kapcsolatait áthatja a keresztény szellemiség. Ebben az is benne van, majd ahogy el fognak temetni.
   Majd megnő mindenki, s megérti, hogy fontosak ezek az ünnepek,mert a közösségben kell a szellemiséget megélni. Manapság divat az eltévedt embereket azzal vigasztalni, hogy a karácsony a szeretet, meg a fény, meg a teszkó zárva van ünnepe. Nem a kereszténység teszi az ünnepeinket olyanná amilyenekké váltak. A karácsony például annak az ünnepe, hogy megszületett a világegyetem legnagyobb formátumú embere, akinél nagyobb hatást soha senki nem gyakorolt a történelemre. Élete és halála, a szabályok, törvények máig hatnak.

 2. Diána szerint:

  Mindenszentek november elsején van, halottak napja másodikán, Halloween október 31-én. A név is szószerint mindenszentek előestéje. A magyarok többsége ezeket a kifejezéseket csereszabadosan használja vagy összekeveri.

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s