Amerikai História X

„5:40. 1 perc a napkeltéig. Próbáljuk a dolgokat megérteni, elkezdeni túljutni rajtuk. Nem lesz ugyan könnyű, de újra együtt vagyunk, és jól érzem magam”. De mi van akkor, ha már túl késő van? Túl későn ébredünk fel.

Az Amerikai História X-et (1998) néztem meg a napokban, mert az egyik barátnőm ajánlotta nekem. Szerinte ez egy muszáj megnézni film az életünkben. Nem egy vígjáték, hanem egy dráma.
A kegyetlen valóságot mutatja be nekünk. Nem a kedvenceim ezek a filmek, mert inkább úgy szeretek élni, hogy a világ jó és tele van szép emberekkel…de sajnos a valóság nem 100%-ban ilyen.
A rasszizmusról és az erőszakról szól a film. Egy testvérpár, akinek apjukat megölik. Az idősebb fiú a történtek óta a gyűlölet filozófiája szerint éli életét.  Keménnyé, agresszívvá és hirtelen haragúvá válik. A testére egy horogkeresztet tetováltat, a szobáját is erőszakjelképek díszítik.
Később pár néger fiatal el akarja lopni az autóját, neki pedig dühében elborul az agya és hidegvérrel megöli a tolvajokat.
A fordulat itt következik be az életében. Ráébred a börtönben dolgokra. Rájön, hogy ez nem a követendő példa. Feltettek neki egy kérdést (a helyes kérdést), ami a végső döfést adta számára. „Bármit, amit tettél, jobbá tette-e életed?” Be kell látnia, hogy az eddigi életfelfogása, viselkedése csak tönkretette a családját. Változtatni akar rajta.
Később mikor szabadul a börtönből, a változás útjára lép. Az öccsével elbeszélget, s otthagyja a korábbi társaságát, a rasszistákból és skinhead-ekből álló csoportot is.
A megtérése azonban túl későn következik már be…
A film elgondolkoztat, ráébreszt dolgokra. A legnagyobb tanítása pedig, hogy az erőszak erőszakot szít. Nem vezet sehova sem ez az út, sőt további tragédiák sorát idézi elő.
Emberek, ébredjetek fel! Nézzetek körül, nézzetek magatokra. Tegyétek fel magatoknak a helyes kérdést!

Reklámok

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s