iPhone őrület

Nagy izgalom uralkodik ma a technika világában. Előzetes híresztelések szerint, ma mutatják be az iPhone 5-t, a hiperokos telefonok következő generációját. 

Tavaly távozott közülünk Steve Jobs, de a személye és cégének kultusza még csak most van igazán felfelé ívelő pályán. Újabb és újabb embereket nyer meg magának az Apple a piacon, sőt több millióan pedig egyszerűen függőkké váltak. Aki imádja az iPhonokat, minden évben meg fogja venni az éppen aktuális, legújabb terméket, annak ellenére, hogy a korábbi típussal esetlegesen semmi probléma nincsen. Mehet az egy éves telefon a hulladék-feldolgozóba, jöhet helyette a friss darab. El tudom azt is képzelni, hogy vannak olyan emberek, akik még a tavalyi telefon hitelét sem törlesztették le teljesen, de már az 5-ös modellt tervezik megvenni egy másik hitelre. Ők már betegek…


Igazából én nem igazán tudom követni az örökös fejlesztéseket, nem rendelkezem saját iPhone-al sem pillanatnyilag. Elismerem, hogy nagyon okos a készülék, ha tudják az emberek, hogy mire és hogyan lehet használni. Van egy kedves példám, egy olasz lány büszkén mutogatta nekem a télen az új telóját, hogy Karácsonyra kapta a szüleitől. Mondtam neki, remek, váo, létszíves mutasd már meg a Sirit, had teszteljem a hangfelismerést. A csaj úgy nézett rám, mintha én kínaiul beszélnék. A tekintetében olvasható volt, hogy fogalma sincs miről kérdeztem őt. Egy ilyen ember hogyan tudná kihasználni a számtalan életet könnyítő alkalmazást, a térképet, utca nézetet, hogy gyakorlatilag képtelen vagy eltévedni, mert a gép elnavigál bárhova és bármikor. A beépített kamera is simán odaveri a hobbi fényképezőgépeket kisujjból, sőt többre is képes. Gyönyörű panoráma képeket tudsz csinálni, vagy éppen 360°-ban körbefényképezni valamit. Pluszban még van megannyi érdekes dolog…amiket már nem tudok mélyebben. 

Na de, térjünk vissza a profitra, az üzletre. A cégnek érdeke évről-évre újat alkotni, egy picit mindig javítani a mobilon, mert így évről-évre van biztos felvásárló piac, az emberek a legjobb technikai kütyüt akarják maguknak. Meg kell ülni azt a lovat. Finoman az év folyamán el kell kezdeni adagolni a dolgokat az új készülékről, kíváncsivá tenni mindenkit, majd pedig jöhet az ünnepélyes bemutatás, amit nagy érdeklődés előz meg, követ.
Ez így szép is, mert sok cégnek biztos megrendelést hoz, akik az Apple-val szerződésben állnak. Kérdésem viszont, meddig tartható ez a folyamatos modernizálás? Mi az a vékonyság, amig el tudnak menni, mi az a tudás, amit már nem tudnak megfejelni. Szerintem már most a 5-tel tudják, hogy a 6-ba mit fognak változtatni. Előre évekre látnak, csak ugye szépen fokozatosan adagolják, építik be az új dolgokat, hogy minél többet el tudjanak adni a készülékekből. Tökéletesen működő, kitalált rendszer.
Gondolom idén is lesznek olyan fiatalok, akik a cég üzlete előtt fognak sátrat verni éjszakára, hogy a nyitással egy időben ők lehessenek az első boldog tulajdonosai az iPhone 5-nak. Sőt, azt is el tudom képzelni, hogy ideiglenes készlethiány fog kialakulni a gyors és nagy forgalom következtében.
Őrület ez a cég, őrület ahogy az embereket megbabonázta.

Reklámok

iPhone őrület” bejegyzéshez ozzászólás

  1. hajdulaszlo szerint:

    Amikor bejöttek az első rádiótelefonok (450-es) akkor még a cégek zömében valami lopott dos 3.2-t használtak, rajta karakteres rendszerekkel. Utána jött a windows, s a gsm telefonok. Néhány évnek el kellett telnie, hogy használni lehessen itthon is az sms-t, majd a hívó azonosítót. Aztán jöttek az egyre okosabb telefonok, s alig láttam embert aki például a Sony J7, ben vagy a Nokia 6310i ben használta volna az outlook szinkronizációt.
    Nézegettem én is iphone-t, mert már akkor használtam apple dolgokat amikor mások még wav-ban vették fel a zenét a számítógépre. Nemrég vettem egy táblagépet, ne apple (most nincs kedvem javítani a kis-nagybetűt), s mondhatom új korszak.

  2. Dominika szerint:

    Anna!! Annyira jól átlátod a dolgokat, vagy hogyismondják a dolgok mögé látsz, gyakorlatias vagy.:) Hihetetlen jó írás lett ez. Igen, biztos,hogy amit most az iPhone 5-be tesznek, azt már évekkel ezelőtt meg képesek lettek volna, de akkor nem lett volna annyi vevő, s nekik sem annyi profitjuk..

TE MIT GONDOLSZ?!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s