Útikalauz: Barcelona

Nyár van, az emberek a szabadságuk töltik. Az időjárás tekintetében pedig egyre dőlnek meg a melegrekordok. Igen, ilyenkor van a nyaralás szezonja is. Utazzunk hát egy kicsit, fedezzünk fel más városokat is!

A múlt hónapban Barcelonában jártam. 

Barcelona Spanyolország észak-keleti részén található. Az emberek szemében gyakrabban emlegetett és jobban ismert a város, mint Madrid, így sokan azt gondolják ez Spanyolország fővárosa. 
Látogatásom alatt sok helyen olvastam, hogy az 1992-es nyári Olimpiai kiemelkedő szerepet játszott a város fejlődésében. A XXV. Olimpiára épült meg a két toronyház, ami a tengerpart mellett közvetlen található, amik jelenleg is Spanyolország legmagasabb épületei. 
Az éghajlata mediterrán. Rövid és hűvös telek, majd hosszú és meleg nyarak jellemzőek rá. 
Én villámlátogatáson voltam a városban, csupán három napot töltöttem el ott. Szeretnék most összeszedni pár látványosságot, ami belefér ilyen rövid időbe és érdemes felkeresni.

– Park Güell. Antoni Gaudi egyik legjobban szeretett alkotása. A város északi részén található egy domb tetején. A park eredetileg a gazdag Barcelonaiknak lett tervezni, mint játszótér. Itt személyesen megtapasztalhatjuk, ahogy a mesteri építészet elemei egy kertkialakításban megmutatkoznak. Ennek eredményeképpen a park vidám elemekkel lett tarkítva, csillogó kerámiák (mozaikok) adják a külső díszítést. Látogatásunk közben jóval a tengerszint felett vagyunk, így mesés panorámát tudunk élvezni, mivel Barcelona a lábunk előtt terül el. 
– La Sagrade Família, ami Spanyolország legnagyobb turista látványossága. Az épület egy egyedülálló, különleges darabja a mindenkori építészetnek. A La Sagrade Família emlékműként „született meg”, a modern kori Barcelonaiak bűnéért engesztelést kérve, mely Gaudi szent küldetésévé vált. Ha egyszer véglegesen elkészül a templom (jelenleg is dolgoznak is rajta), a művészettörténet mesélőjévé fog válni. Az épület díszítése gazdag a vallási ikonokban és jelképekben, egyszerre régies és modern elemek is megjelennek rajta. 
– La Rambla. Barcelona bevásárló és forgalmas sétáló utcája, melyet minden turista felkeres. A sétánk során itt lehetősünk nyílik ajándékok vásárlásai is. A környező utcákban pedig rengeteg látnivaló van. Megtekinthetjük a La Catedral templomot, madár piacot, Gaudi házat, szép tereket. Ne hagyjuk ki a halpiacot sem, ahol a frissen fogott tengeri élőlényeket tudunk megvásárolni, esetleg megkóstolni is. A halak mellett pedig friss gyümölcsöket és húsokat kínáló árusokat is találunk. Kipróbálhatjuk továbbá a különböző gyümölcsökből facsart hűsítő italokat is.
barcelona-beachBarcelona tengerparti város, így a strandról sem szabad elfelejtenünk. Nagyon szépen megépített a part és tiszta. Napközben zsúfolt, ám a tengerben való fürdés kellemes hűsítő érzést nyújt a hőségben. 
Aki szereti az éjszakai életet, feltétlen keresse fel este a kikötőt és a környékét, ahol különböző bárok és szórakozóhelyek várják szeretettel a bulizni vágyó embereket.
Legvégül, de nem utolsó sorban említést tennék a spanyol ételkülönlegességről, amiket kipróbáltam. Nyaralásunk alatt muszáj megkóstolnunk a paella-t, ami különféle tengeri herkenytűkből és rizsből áll. Izgalmas íz világa van és szerintem egészséges is. A másik nagyon ismert specialitás a tapas, amit inkább előételnek ajánlok, mert kis falatkákból áll. 

A fent írtak ízelítők voltak csupán, hiszen még sok más látnivaló is megtalálható a városban! Nekem három napba ennyit sikerült belezsúfolnom.
Szívből tudom ajánlani a várost, én nagyon jól éreztem magam.
Az utolsó este szomorúan vettem búcsút a végeláthatatlanba nyúló tengertől, a hullámok zúgásától, a sós víz illatától.

A felhasznált forrás: Lonely Planet – Barcelona Pocket guide

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.