Szegényebbek-e a gazdagabbak?

A következő gondolatok már régóta értek bennem, aztán a facebookon megláttam egy képet a minap, ami megadta a végső lökést arra, hogy írjak most már tényleg.
A felvetésem, szegényebbek-e a gazdagabbak? természetesen nem pénzről fogok most beszélni, hanem az emberi értékekről. Hiába van meg mindenünk, ha elhanyagolt, kitaszított gyerekek vagyunk a szüleink által. Itt jön képbe a mai modern világunk, amikor az emberek a pénzt hajkurásszak, hosszú órákat dolgoznak, karriert kezdenek el építeni, közben pedig az emberi mivoltunk teljesen kihal belőlünk. Elfelejtjük milyen szívből igazán mosolyogni, milyen érzés másokkal eltölteni a drága időnket, főleg ha a szeretteinkről van szó. Elkezdjük hanyagolni párunkat, gyerekeinket, majd pedig a család szétmegy. Hiába megy tehát jól mindkét szülőnek, viszik a csemetéiket all inclusive 5 *-os hotelbe, nem látjuk arcukon a boldogságot! Így a pénz nem boldogít.
A kicsiket nagyon el lehet rontani ilyen téren. Ők 3-4 évesen nem tudják felfogni, hogy mi mennyit ér a pénz világában, nekik nem számít, hogy most a legdrágább helyre vagy egy olcsó motelba viszik őket, mert nem (pénz) értékük alapján ítélik meg a dolgokat. Ők a saját élményvilágukon keresztül értékelik a dolgokat. Így például egy olcsó képeskönyvnek is tudnak annyira örülni, vagy még jobban, mint valami méreg drága játéknak. Nekik, ami nagyon számít, a számukra fontos emberekkel eltöltött idő. Ez alapján érzik magukat értékesnek vagy éppen kevésbé értékesnek. A másik nagy bökkenő pedig a szülők különköltözése és válás, mert akár a csemeték azt is gondolhatják, miattuk történt, ők csináltak valamit rosszul, pedig ez igaz! Gyerekkel dolgozom, látom őket és reakciójukat. Bizony meg kell állapítanom, nem túl vidámat! Olyan nehéz őket rávenni a nevetésre, pedig aztán az ég egy adta földön mindenük meg van. Csak éppen a szülők nem együtt élnek, rengeteget dolgoznak…, ezt a hiányt lehet látni rajtuk.
Most ellenpéldaként keressünk rá a neten, mondjuk: afrikai gyerekek szavakra. Látni fogunk borzalmas körülmények között készült képeket is, de ott ül a mosoly a szájukon és látjuk a gyönyörű szép fehér fogukat kivillanni. Ők pedig nem tudják, mi az, hogy úszik játékban a szoba, hogy mindig új ajándékot kapnak, Karácsonykor nem bér be a fa alá a sok játék…és még is önfeledtek! Nincsenek a pénz által tönkretéve, nem romlott el a személyiségük, ők még tudják értékelni az emberi létünk kincseit. Tudják mi a szeretet és törődés, anélkül, hogy meglenne mindenük! (vagy lenne bármijük is.) A szemünkben ők ugye szegények, de lelkük világa sokkal gazdagabb, így végül is a gazdagabbak lettek a szegényebbek…

Reklámok

Szegényebbek-e a gazdagabbak?” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. hajdulaszlo szerint:

    A kép az Istenek a fejükre estek x-edik részéből való. A két kisfiú felmászik egy teherautóra, ami vizet szállít. (A víz nekik kincs) Apjuk kilómétereken át fut utánuk, míg végül rájuk talál. A kép erről van.

    A gyerekek szerintem két dolgot szeretnek nagyon: ű
    1. ellenni a felnőttekkel, csendben hallgatni őket.
    2.egyedül lenni, vagy a hasonszőrű barátokkal, úgy hogy felnőtt akár “napokig” ne lássa őket.

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s