Húsvétvárás

Rohamos léptekkel közeledik Húsvét. Igen, minden év áprilisában van egy nagyon szép Ünnep a világon, legalábbis annak kéne lennie. A minap megkérdeztem a kislányt, mit szeretsz a Húsvétban? a válasza pedig a csoki tojás volt. Angliában tényleg ennyi az egész, itt a tojás aztán viszlát. Ám az iskolákban két hét szünet jár, szóval ha másnak nem is, de ennek bizonyosan örülnek a gyerekek, inkább a tanárok J, a bébiszitterek pedig a legkevésbé várják gondolom…
Az otthoni családomban a Húsvét mindig olyan szép és ünnepi volt. Katolikus neveltetésem révén pedig ugye még nyomatékosabb az egész, hiszen Jézus feltámadása a legnagyobb ünnepe az egyháznak, ezért is látjuk a keresztet a templomok csúcsán. A Húsvét az öröm ünnepe, egyrészt vallási szempontból is, másrészt pedig a természet is újjáéled. A felkészülés virágvasárnappal indul, mikor Jézus bevonult Jeruzsálembe. Ilyenkor barkaszentelés van a templomokban, ami egy szimbolikus jelkép, mert Jézus elé is ruhákat és ágakat szórtak az evangélium szerint. A nagyhét pedig az egyik legkiemelkedőbb hét az egész vallási évben. Ilyenkor szinte naponta megyünk templomba, virrasztást is szoktak tartani. Pénteken délután 3 óra magasságában pedig a Keresztutat járjuk meg, ami Jézus szenvedéstörténetét eleveníti fel. Minden templomban, ha körbenézünk a falon, megtaláljuk az egyes „állomásokat”. 14 db festményt/faragást kell észrevennünk, ami a halálra ítéléstől a sírba helyezésig eleveníti fel az eseményeket. Ezen a napon nem szoktunk a templomban mosolyogni, mert nem illik a hangulathoz.
Az én egyházközösségem szombat este tartja a feltámadási ünnepet, amit nevezzünk a leghosszabb misének az egész évben. Először gyertyaszentelés (az a nagy gyertya, amit templomokban látunk az Omega jellel és az évvel) majd gyertyagyújtás következik, ami a Krisztus világosságát jelképezi. Esetleg keresztelő is szokott lenni, a hitvallás megújítására is sor kerülhet. Ezután a mise következik, majd körmentet járunk deklarálva, hogy mennyire boldogok vagyunk, hogy Jézus feltámadt a halálból. Tömjénezés, csengetés, éneklés közben egy kicsi kört szoktunk tenni a közúton a templom közelében. Este pedig otthon a család megkezdi a húsvéti sonkát. Vasárnap a feltámadt Jézusról szól minden, ételszentelés van a templomban.
Hétfőn pedig a néphagyomány veszi kezdetét, a locsolkodás. A lányoknak illik korán kelni, mert bizony nem lehet tudni, mikor érkezik az első férfi a házba. Süteménnyel, kaláccsal és természetesen festett tojással kell várni a vendégeket. Tudjátok a legjobb az egészben, hogy ilyenkor távoli rokonok és ismerősök is meg szoktak jelenni, akikkel az év többi időszakában egyáltalán nem találkozom, szóval egy kis társasági alkalom is a Húsvét hétfő. Persze azt utáltam, mikor a fejemre öntötték a büdös kölnit, arról nem beszélve, hogy estére mindenféle illatom volt már.
 Most Angliában kifejezetten hiányozni fog az egész ünnepi hangulat, a felkészülés, az öröm, a templomi közösség is. Most ez rosszabbul viselem, mint a Karácsonyt…Remélem, jövőre otthon tudom élvezni a hosszú hétvégét, várni a locsolókat hímes tojással a kezemben és mosollyal az arcomon. 

Reklámok

TE MIT GONDOLSZ?!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s