Ádám és Éva napja Angliában

Meleg szívvel üdvözlök mindenkit Angliából. Ez életem első külföldön töltött Karácsonya, remélem ez még csak a kezdet volt! Néhány szokásról szeretnék most említést tenni. Kezdjük mindjárt a képeslapokkal, az utolsó szomszéd is írt nekünk valamit. Az oviban egyenesen listát kaptunk a gyerekekről, a tanárokról, akiknek üdvözlőlapot kellett írnunk. El lehet képzelni, kb 20 gyermek és 4 óvónő, mi is adtunk, persze mi is kaptunk ennyi embertől lapot. A lakás úszik a karácsonyi üdvözlőkártyákban. Igazuk van, mert a posta gyönyörűen virágzik ennek a rengeteg küldözgetésnek köszönhetően. Az árak alig magasabbak az otthoninál, jobb a szolgáltatás is, mert van forgalom mögötte, egy újabb példa, amit otthonra is átvehetnénk.

A Karácsonyfa itt egy dekoráció, ami nem annyira jelentős, mint otthon. A legtöbb helyen már Karácsony előtt egy vagy két héttel áll. Az ajándékok pedig elkezdenek gyűlni alatta, mire 25-ére ébredünk, dugig van a fa alja a különböző formájú és csomagolású meglepetésekkel.  Karácsony éjszaka jön a Mikulás a gyerekhez, a Jézuska és az angyalok a háttérbe vannak szorítva. Ma volt a fő vacsoránk, de csak azért, mert különleges helyzet van itt jelen az angol családomban. Legalább a magyar szokás is kicsit be tudott keveredni az angolba. A menü: pulykahús volt ribizli mártással, sült krumpli köretnek, persze a zöldségek (répa, borsó, brokkoli) sem hiányozhattak a szokásos barna szósszal. Újdonság volt a mogyoró és szárított ribizli darából készült golyócskák, amit igazából a pulyka töltelékeként szoktak használni, csak jóval tovább tart azzal sütni a húst, így mi „külső” köretként ettük hozzá. A desszertet pedig a boltban vásárolt sütemények tették ki. Igen, itt Angliában már nincs idő semmire. Nincs idő sütni, főzni, mindent készen veszünk. Sőt, akinek már tényleg semmire sincs ideje, tud rendelni Karácsonyfát dekorálva is. Az ajándékvásárlás két kattintás a neten, aztán nyugodtam hátralehet dőlni a kanapéban.  Tegyük hozzá, hogy nem az a lényeg milyenek a hagyományok, hanem milyen személyekkel van körülvéve az ember, szereti –e a helyzetet, boldog-e vagy nem.

Kiemelnék még érdekességeket. A Crakcers-ek, amiket úgy kell elképzelni, mint egy nagy szaloncukorformát papírból. A szétszedése pedig úgy történik, hogy az egyik személy fogja az egyik végét, a másik személy pedig a másik végét, majd számolnak háromig, és egy nagyot rántanak rajta. Egy erős pukkanó hang kíséretében az egyik vége bizonyosan le fog válni, majd a „testben” fellelhetünk egy pici ajándékot, egy angol faviccet és egy vékony krepp papírból készült koronát, amit ünnepi étkezés közben viselnek az angolok. A tradicionális sütemény pedig a mazsolakrémes torta marcipán borítással, vagy linzertésztaszerű mini – pite sütemény, ami szintén mazsolás dologgal van töltve. Aki nem szereti a mazsolát, keményen ráfázott az ünnepre…

Este a facebookon lógtam egy kicsit, a Karácsonyfák vették át a hatalmat az oldalon, mert mindenki megosztotta az otthoni feldíszített szobadíszét. Később a Hajlak című filmet néztük a TV-ben, majd késő este lett. Nagy szomorúságomra Magyarországon az M1 televízió nagyon furcsa éjféli misét közvetített, amit inkább kikapcsoltam. Lassan fekszem… Nem akarom a világért sem meglesni a Santa Claus-t munka közben.

Reklámok

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s