XXI. századi népbetegség (Facebook függőség)

Face nélkül nincs manapság élet, kezdjük így. Ez a kijelentés azt akarja szemléltetni, hogy szerintem senki életében nem telik úgy el nap, hogy legalább egyszer ne jelentkezett volna be a népszerű közösségi oldalra. Ha pedig valaki még sem ismerné még, azt szoktuk mondani, tudod ez olyan, mint az iwiw, csak nemzetközi.

Nem telik úgy el egy beszélgetés sem az életünkben, hogy ne mondtuk volna ki legalább egyszer is: facebook. Képzeld, tegnap ott olvastam valamit, láttad az X és Y megosztott legújabb képeit!? ha, haza megyek, ezt biztos felrakom/kiteszem/megosztom a többiekkel is, ismerős ugye? Bár a korszerűbb mobiltelefonok segítségével ott azonnal helyben is kirakhatjuk a legfrissebb dolgokat. Lassan úgy mondanám az új családtagunk a face oldalunk. Néha többet töltünk a gép előtt ülve, lesve az infókat, mint a saját családtagunkkal. Úgy surrant be életünkbe, hogy észre sem vettük, közben pedig függőkké váltunk, rabjai vagyunk az internetes oldalnak. A XXI. századi új népbetegség a facebook függőség, leszokni pedig még egyelőre senki sem akar szerintem.

Ha a saját életemet nézem, nekem nagyon pozitív volt, hogy annyi minden információt el tudtam gyorsan érni, mert valaki biztos kiírta alapon, mikor vidéken éltem Angliában. Az ismerőseimmel a kapcsolattartást adta, láttam kivel mi történt, ők pedig azt tudták nyomon követni, hogyan zajlik kint az életem. A világgal való elsődleges kapcsolatot nyújtotta.  Persze vannak olyan ismerőseim is, akikkel már évek óta egy szót sem beszéltem, csak az oldalon az aktivitásuk által tudom, mi újság van velük. A személyes és közelebbi kapcsolatot felváltotta a profiljuk nyomon követése, a virtualitás, ez már hátrány így. Továbbá azt sem találom túl biztonságos dolognak, hogy annyi minden információt el tud érni rólunk valaki, aki a világ másik végén lakik, ha ránk akad az oldalon, főleg ha valaki semmilyen adatot nem zárt le, hogy csak a barátai láthassák. Rögtön megtudhatjuk, hol lakik, hol született, mit és hol tanul, mi a munkahelye, kik a rokonai, miket szeret stb, anélkül persze, hogy ismernénk! kicsit bizarr nem?! Az adatvédelem pedig egyre fontosabb szempont az életünkben.

Minden mellett persze rengeteg pozitív haszna is van az oldalnak, azonnal és élőben tudunk chatelni a barátainkkal, megbeszélni egy programot, találkozót, bármit és ingyen. Az SMS-k és telefonhívások így igen csak háttérbe kerültek, ami nekünk természetesen a pénztárcánkat kíméli.

A facebook egy gyors, rendszeres, biztos elérést nyújt ismerőseinkhez, használjuk ki ezt, ahogy csak tudjuk, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy egy 3 D-s élő beszélgetés, személyes viszontlátás a legnagyobb kincse az emberi, társasági életünknek.

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s