Történelmünk nyomában (Várak)

A mögöttem álló jó két hét, amit itthon töltöttem, egyszerűen csodás volt eddig. Rengeteg helyen voltam, pedig azért 14 nap nem annyira borzalmas sok idő, végre 3 év után újra van nyaram, amit rettenetesen élvezek!

A történelem mindig elgondolkodásra késztet, hiszen jó néhány esemény és helyszín még a mai valóságunkra is kihatással van, azért vagyunk, ott ahol vagyunk, mert a történelmünk ide hozott minket. Múlt héten már írtam Ópusztaszerről, azt most nem fejtegetném újra, azonban kihagytam két érdekes nemzeti kincsünket még, most ezekről szeretnék bővebben írni! Biztos sokan hallottunk már a komáromi erődről, ami a Duna partján található a határnál, de azt már azonban kevesebben tudjuk, hogy a modern kori erődök közül ez az egyik legnagyobb Közép-Európában, tehát ritkaságnak számít. Sajnos az épületet az oroszok majdnem teljesen tönkretették, mikor megszállták az országot, mert nekik a kopár falak kellettek csak, kialakítottak benne egy nagy fegyverraktárt. Ha a hidegháború alatt bármi balhé lett volna, az első célpont bizony ez lett volna Európában. A múlt század fordulóján azonban igencsak jelentős volt az épület, nem is beszélve arról, hogy bombabiztos és bevehetetlen volt, hiszen annyira jól megépítették, kívülről alig vehető észre, mert „elbújik” egy domb belsejében. Nem is csoda, hogy ilyen monumentális, hiszen több mint 20 évig építették…  A mai jelenkorban már elkezdődtek a felújítások, hogy a régi időket szemléltessék az ide látogató embereknek, de még bőven van mit tenni, köszönhetően az orosz barbárságnak. A falak még nagyon csupaszok, ha azonban belegondolunk, hogy itt 100 évvel ezelőtt katonák masíroztak, laktak és élték a mindennapjaikat, már máshogy tudunk tekinteni az épületre. A néma múlt emlékei között sétálhatunk. Az erőd pedig világörökségi várományosi listán is szerepel, hiszen egyedülálló!

Tegnap egy másik régi épületünket kerestük fel Tolna megyében, a reneszánsz kor várainak magyar képviselőjét találhatjuk meg Ozorán. Ozorai Pipo neve ismerősnek tűnhet, de mégis keveset tudunk róla. Egy olasz származású nemes, aki a magyar történelemben jelentős személyiség lett. Ő építette át Ozora várát, amit a XX. század végére teljes mértékben helyreállítottak. Meglepően jól néz ki, szépen helyrehozott vár, ahol a reneszánsz kor életre kell a falak között. Bepillantást nyerhetünk egy hálószobába, a korhű viseletbe, étkezőbe, konyhába, mindezt szakszerű idegenvezetés mellett.  Mellékkiállításként az Esterházy család történelmével is ismerkedhetünk, valamint fotókiállítást láthatunk Esterházy Antal és barátja afrikai felfedező útjáról is. Igazi összetett és érdekes tárlatvezetés tanúi lehetünk, persze csak azoknak ajánlom, akik nyitottak a múlt emlékeire. Igaz, hogy Ozora nincs közel, de tényleg nagyon szép, megéri vezetni 100 kilométert a látványért is és, hogy elcsíphessünk egy morzsát a 16. század korából.

Mindenkinek további szép nyarat kívánok!

TE MIT GONDOLSZ?!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s