Au pair lét

A mostani téma számomra nagyon aktuális illetve sokan érdeklődtek már a bébiszitter lét után, most itt tárgyilagosan próbálom leírni az én eddigi tapasztalataimat angliai életemről.

Legelőször kezdjük azzal, hogy tisztázzuk a bébiszitter és az au pair közti különbséget, külföldre au pairek keresnek, én is az voltam. A bébiszitter egy olyan személy, aki reggel jön és este megy, tehát nem a családnál lakik, illetve nem végez házimunkát, ez így szép is lenne. Az au pair azonban a családdal lakik, a gyerekre vigyáz és mindemellett pedig házimunkát is kell, hogy végezzen. Értem én itt a porszívózást, de mosni és vasalni biztosan kell neki. Ahogy egyik ismerősöm mondta, az au pair több ember munkáját végzi egyszerre. Sajnos a nyugatabbra fekvő országok megtehetik, hogy csicskásnak vegyenek fel minket, magyarokat, mert náluk a megélhetés és a bérek lehetővé teszik. Hoppá, ha már pénzről beszéltem, akkor elmondom a béreket is, Angliában 85 Fonttól indul a heti fizetés, azaz nagyjából 100.000 Ft/ hó fizetés a padló, de hallottam már szerencséseket, akiknek heti 150-200 Fontot is megadtak. A pénzt hetente fizetik, amit ők egyszerűen úgy hívnak, hogy zsebpénzt kapsz… Beszéljünk most a teendőkről is. A hét nagyjából úgy néz ki, hogy reggel 8 óra magasságától a gyerekkel vagy, te öltözteted, eteted, indítod el az oviba és iskolába, vagy éppen kocsival el is kell vinned, ez sem idegen ott. Ha szerencséd van, akkor napközben mindenki valamerre van, ám ha pici babára vigyázol (anyja helyett anyja vagy), akkor a nap többi részében vele vagy otthon, alvásidő közben tudod csinálni a takarítást is. Ha pedig meg leszel csúszva valamivel, akkor este a szülők hazaérkezése utána fejezed be, legalábbis én ezt tettem. A munkaidő vége pedig flexibilitást igényel, ez szinte minden családnál úgy van, ami azt jelenti, hogy 5 óra, de ha valami közbe jön, akkor bizony 7-8 órára is fel kell készülnöd. A hétvégék többnyire szabadok, de ezek a jónépek imádnak partizni, tehát gyakran elmennek otthonról szombat délután és este is, akkor pedig rád hárulnak újra a gyerekek. Kihasználják azt, hogy velük élsz, „kéznél” vagy, ha bármi van, tudják te ott vagy nekik… Az angol gyerekek pedig hihetetlen elkényeztetettek, olyan nincs, hogy „nem”, nem szoktak rendszerhez és biztonsághoz, mert emberek jöttek mentek az életükben, szóval a nyugalom nagyon fontos dolog, a „teszek rá” hozzáállás sem árt, különben rövidtávon kikészítenének.

Az au pair ugye a családdal él, tehát többnyire családtagnak kezelik, a családdal ehetsz, ha szeretnél, a hűtőt kinyitva pedig bármit ehetsz, amire éppen kedved szottyan. Végül is egy angol család részévé válik az ember, számomra nem volt idegen, hogy beköltöztem egy angol lakásba. Most nézzük a jó dolgokat, amik miatt érdemes au pairré válnia az embernek. Egy másik országban lakhatsz ingyen, más ételeket és kultúrát ismerhetsz meg ingyen, napközben kint lehetsz a szabad levegőn, mikor sétálni mentek a gyerekkel/ játszótéren vagytok. Ha vezetnek is kell, azért kapsz fizetést, hogy a kocsival ide-oda viszed a gyerekeket, esetleg elmentek uszodába, ott is jól érezheted magad. Nincs hülye főnök, aki a hátad mögött folyamatosan stresszel, nem nézik minden lépésed. Este vagy napközben a gyerekkel tudsz TV-zni, miközben telik az idő, neked pedig nő a pénzed, hát nem fantasztikus?! Ha úgy nézzük kötetlen a napod, mert a lényeg, hogy a gyerek jól érezze magát, csináljatok valami programot, a gyerek pedig veled megy, szóval, ha te kíváncsi vagy valamire, el akarsz menni boltba vagy postára, nyugodtan megteheted munkaidődben, ez is remek dolog szerintem. A legfontosabb azonban talán az angol nyelv, rá vagy utalva, hogy használd, megjön rá a nyelved, mert muszáj. Az idő haladtával pedig más au pairekkel is megismerkedhetsz, akik különböző országokból jöttek szintén, vagy esetleg lengyel pasikkal lóghatsz, amire éppen hangulatod van.

Összegezve azt mondanám, hogy buli és munka egyben egy másik országban élve. A kapcsolattartás az otthoniakkal pedig a skype-nak és facebook-nek köszönhetően rém egyszerű. Már csak magadba kell nézned, mersz-e menni vagy nem?!

Reklámok

Au pair lét” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Tundo szerint:

  Szia!

  Én most készülök Angliába au-pairkedni, így találtam rá a blogodra, ami nagyon tetszik, szuperül írsz: részletes, mégsem unalmas, sok hasznos infóval. Szóval köszönöm neked! 🙂 Látom te már elég régóta élsz ott, ezért szeretném kérni a véleményedet.

  Még nincs meg a családom. Jelenleg két családdal állok kapcsolatban, az egyik Észak-Londonban él (Mill Hill…tényleg, milyen az a környék?), és négy 5 éven aluli gyerekük van (az egyik még csak 8 hónapos). Mennyi zsebpénzt illene kérnem? Az apukával beszéltem már skype-on, de nem tértünk ki az anyagiakra. Majd megkérdezem az anyukát.

  A másik család Ascotban lakik, 2 gyerekkel, de a nagyobbik 15 éves, tehát azzal nem lesz sok gond, inkább a kisebbre kell vigyázni majd (7 éves). Ezért nyilván kevesebb járna, no de mennyi?

 2. Pintér Anett szerint:

  Szia!
  Én is au-pari-nek készülök állni, tudnál abban segíteni hogy a szerződésnek amit ugye majd vagy az ügynökség vagy a család aláirat,abban mit kell magábanfoglalni?
  Mire kell figyelnem hogy ne húzzanak csőbe?
  Előre is köszi!
  Üdv: Anett

TE MIT GONDOLSZ?!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s