Szappanoperák

A szappanoperák úgy robbantak be életünkbe, mint a nyári zivatarban a villám a fába. A 90-es években a magyarországi kereskedelmi csatornákon elkezdték sugározni a különböző szappanoperákat, amelyek főleg közép illetve dél-amerikaiak voltak. Volt nekünk Sonadoras, Paula és Paulina, Csacska angyal, Csúnya Bettina, Seńora, Esmeralda, Cassandra és még folytathatnánk a sort, sok van belőlük.

Talán azonban a leghíresebbek a Esmeralda, Vad angyal, Rosalinda, Mari Mar, ezek a műsorok képesek voltak százezreket odavonzani a tévé képernyők elé esténként.

De vajon miért lettek ilyen sikeresek a sorozatok? Mi az, ami megfogott minket bennük? Mindenképpen úgy gondolom, kell hozzá egy macsókat kikiáltott pasi, vagy pedig egy nagyon cuki srác, aki a női nézők rokonszenvűnket elnyeri, megkedveljük az általa alakított személyiséget. A történet induljon valami hányattatott sorsú főszereplővel, aki egy csinos fiatal leányzó. A nyomorúságos évei után, egy hirtelen előkerült gazdag rokon karolja fel. A kis senkiből így válik díva, akik után megfordulnak a férfiak, hiába nézték korábban levegőnek. A lány azonban szerelmes a film elejétől kezdve egy srácba. Telik az idő, ő megszokja az új fényűző életét, és bosszút áll a régi ellenségein.
Fontos, hogy legyenek nagyon negatív figurák is, akiket gyűlöljön a néző. Az ellentétes személyek, pedig feszültséget szítanak. Izgulunk a kedvencünkért, drukkolunk neki, tehát váltson ki belőlünk érzelmeket a film. A történetben legyenek fordulatos részek, kapcsolatok menjenek széjjel, majd forrjanak eggyé újra.
A másik trükk pedig az, hogy mindig úgy van félbeszakítva egy jelenet, hogy éppen történik valami izgalmas dolog. Kíváncsiság ébred bennünk, vajon mi lesz a következő, holnap esti részben. Mi úgy vagyunk vele (főleg a hölgyek), az a fél óra simán belefér minden nap az életünkbe. Igen ám, de összegezve a sok-sok fél óra, mennyi időt is tesz ki? Ám pici részekben ez fel sem tűnik nekünk.

A szappanopera végén a főhős és a főhősnőnk természetesen egymásra találnak, mindig Happy End lesz, és házassággal záródik a 300x-edik rész után.
10 év távlatában elmondható már, a klasszikus szappanoperák kora leáldozott. Most már jobban szeretjük, az olyan fajta vígjáték- sorozatokat, ahol minden részben lezárul valami, önálló kis történetek követik egymást.
Neked mik voltak a kedvenceid? Miket nézel most is szívesen?

Reklámok

TE MIT GONDOLSZ?!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s